SUOMEN MÄKIKOULUT

Missäpäin Suomea mäkikeskuksissa on aktiivista toimintaa? Miten tämän uljaan harrastuksen voi aloittaa? Keräämme tälle sivulle ohjeistusta sekä yhteystietoja Suomen eri mäkipaikkakunnista sekä mäkihypyn ja yhdistetyn harrastamisen aloittamisesta.

Jos haluat tietosi paikkakuntasi mäkikoulusta tälle sivustolle, laita meille tietoja osoitteeseen onkonalka.makihyppy@gmail.com. Tarkemmat ohjeet sekä ohjaavat kysymykset löydät tämän sivun lopusta.

Päivitetty 16.1.2021


Helsinki

Helsingin Herttoniemen hyppyrimäet

Helsingin mäkihyppääjät järjestää Herttoniemessä mäkikoulun kolme kertaa vuodessa (toukokuu, syyskuu ja tammikuu), mutta hyppytoimintaan pääsee mukaan myös tulemalla mukaan normaaleihin hajoituksiin. Harjoittelemme pääsääntöisesti tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin Herttoniemen mäkikeskuksessa (Siilitie 14, 00800 Helsinki).

Seuralla on käytössään kolme muovitettua mäkeä: K2-, K15-, ja K22-mäet. Harjoittelemme ympäri vuoden ja käytössämme on jonkin verran lainavarusteita, joiden avulla pääsee harrastuksen alkuun. Seuran jäsenmaksu on 150 euroa vuodessa (sisältää varustemaksun, joka mahdollistaa hyppäämisen seuran varusteilla).

Lisätietoja seuran toiminnasta löytää osoitteesta: https://www.helsinginmakihyppaajat.fi/  ja tiedustelut harjoitusajoista tms. voi osoittaa sähköpostilla osoitteeseen: antti@nummiranta.fi.

Julkaisemme myös ajankohtaisia asioita seuran toimintaan liittyen sekä Facebookissa (facebook.com/hkiskijump) että Instagramissa (instagram.com/helsinginmakihyppaajat).


Janakkala

Janakkalassa mäkijaosto toimii mäkihypyn ja yhdistetyn harrastuksen ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Toiminnan pääpaino on nuorten hyppääjien valmennuksessa sekä uusien nuorten innostamisessa mäkikoulun kautta.

Jaostolla on mäkikoululaisille välineitä lainattavaksi, joten harrastuksen aloittaminen ei vaadi välttämättä omia välineitä.

Leppäkosken Kukonnokan mäkikeskuksessa on yhteensä 5 mäkeä K8 – K64.

Talvikaudella voi aloittaa harrastamisen tulemalla Leppäkosken Kukonnokan hyppyrimäille ke klo 18 ja su klo 12. Seuralla on hyppymonoja ja -suksia ja kypäriä vasta-alkajille lainattavaksi.

Hyppääminen aloitetaan alamäen laskulla ja tutustumisella välineisiin. Sen jälkeen voi siirtyä pienimpään mäkeen, josta voi hypätä 2–8 metrin hyppyjä. Taitojen karttuessa voi siirtyä sitten isompiin mäkiin.

Yhteystiedot:
Markku Jantunen (puh. 0500 477 575, sähköposti: make.jantunen@gmail.com)

Lisätietoja: Janakkalan Janan kotisivut

Facebook: Leppäkosken lentue


Jämsänkoski

Jämsänkosken Oinaalan hyppyrimäet

Jämsänkoskella mäkihypyn voi aloittaa tulemalla Oinaalan hyppyrimäelle Jämsänkoskelle harjoituksien aikaan.

Jämsänkosken Oinaalassa on muovitetut mäet K5, K15, K22 ja K45 sekä lisäksi seuralta löytyy varusteita aloittelijoille.

Harjoituksia on talvella, sitten kun on lunta, maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 17.30. Kesällä maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 17.30 (kesäkuu-lokakuu).

Seuran toiminta perustuu talkootoimintaan ja perusajatus on, että alle 16-vuotiaille hankitaan varusteita eikä toimintamaksuja ole.  

Yhteystiedot: Mattila Markku (puh. 0400 438 510, sähköposti: mattila.markku@gmail.com tai jokilaakson.makiseura@gmail.com.

Lisätietoja: Jokilaakson Mäkiseuran kotisivut

Facebook: Jokilaakson mäkiseura

Instagram:


Jyväskylä

Jyväskylän Laajavuoren hyppyrimäet

Jyväskylän Hiihtoseuran Mäkikotkakoulu uusille juniori-ikäisille tytöille ja pojille käynnistyy jälleen heti sääolosuhteiden salliessa tammikuussa 2021!

Laajavuoren juniorihyppyrimäet hakevat vertaistaan koko Suomessa. Kaikkia juniorimäkiä palvelee yhteinen hissi! Hissin myötä harjoituskerralla ehtii tehdä paljon hyppyjä! Mäet ovat myös ympärivuotisessa käytössä ja näin kesälläkin pääsee mäkeen taitojen kartuttua Mäkikotkakoulussa. Laajavuoresta löytyvät ympärivuotisesta käytöstä mäet K15 – K100.

Harrastus aloitetaan pienestä lumihyppyristä, ja taitojen karttuessa edetään portaittain K5-mäen kautta Ankkalinnateemaisten mäkien, Veljenpoikien ja Iineksen kautta Aku-mäkeen.

Alkuun päästään muutamalla ensimmäisellä harjoituskerralla hiihtosuksilla, joilla saa hyvin tuntumaa lajin saloihin. Seuraavaksi siirrytään seuran välinekirjastosta löytyvien oikeiden mäkihyppyvarusteiden käyttöön!

Mäkihyppyvarusteiden käyttö kuuluu Mäkikotkakoulumaksuun, omia välineitä ei tarvita.

Uusien junnujen ryhmän, ”Untuvikkojen” hyppytreenit Laajavuoren juniorimäillä maanantaisin 17.00–18.30 ja torstaisin 18.30–20.00. Lisäksi lajin tultua tutuksi mahdollisuus ”omatoimiharjoitteluun” viikonloppuisin. Aiemmin aloittaneiden junnujen ryhmän ”Kotkanpoikasten” treenit maanantaisin 18.30–20.00 ja torstaisin 17.00–18.30.

Mäkikotkakoulumaksu 180 € kattaa talvikauden 2021 ohjatut harjoitukset hyppyrimäillä, juniorin Skipassin (sisältää vakuutusturvan ja oikeuden osallistua kansallisiin kilpailuihin), mahdollisuuden omatoimiharjoitteluun, sekä kesä/syyskauden 2021 ohjatun toiminnan. Mäkikotkakoulumaksu laskutetaan yhdessä erässä (2/2021).

Lisätietoja: Lasse Moilanen (puh. 040–736 7359, sähköposti: moilanen.m.lasse@gmail.com) tai Teemu Keränen (puh. 050–327 7177, sähköposti: teemu.keranen@elisanet.fi)

Kotisivut: Jyväskylän hiihtoseura

Facebook: JHS:n mäkijaosto


Karijoki

Karijoen Paarmanninvuoren hyppyrimäet

Tapparan Mäkikoulu alkaa yleensä tammikuussa, kun lunta on riittävästi. Valitettavasti se tänne länsirannikolle tulee niin kovin myöhään.

Mäkikoulukiinnostuksesta voi laittaa sähköpostia os. jani.vaili@pp.inet.fi, niin kerromme ja muistutamme sitten mäkikoulun alkamisesta, kun se on ajankohtaista.

Talvisin mäkikoululaisia varten rakennetaan lumihyppyri, josta voi hiihtosuksilla hypätä parin kolmen metrin loikkia. Pian kuitenkin saa seuralta vuokravälineet käyttöön, eli ihan oikeat mäkisukset, ja siirrytään 7 metrin ”oikeaan hyppyrimäkeen”. Myöhemmin voi siirtyä Paarmanninvuoren 17 ja 37 metrin mäkiin. Kesäaikaan hyppääminen onnistuu tuosta 7 metrin mäestä. Vuokravälineillä pärjää ensimmäiset harrastusvuodet. Vuokramaksu sisältyy mäkikoulumaksuun.

Talviaikaan, kun mäkikoulu on käynnissä, harjoituksia on kahdesti viikossa. Ilmoittautuneiden vanhemmat lisätään mäkikoulun whatsapp-ryhmään, jossa tapahtuu ajankohtainen tiedotus ja viestintä. Mäkikoulujen alkamisesta seura tiedottaa www-sivuillaan ja Facebook- ja Instagram-tileillään.

Ensimmäisellä kaudella mäkikoululainen käy Tuiskun mäkikotkakoulun ja pääsee harrastuksessa alkuun. Tähän kuuluu mm. mäkikoulupassi ja vuokravälineet. Ensimmäinen kausi maksaa 35 euroa. Myöhemmin harrastuksesta peritään 25 euron varustevuokramaksu, jos käyttää seuran välineitä. Maksuilla katetaan toiminnasta aiheutuvia todellisia kuluja. Mäkikoululaisen toivotaan ottavan myös Hiihtoliiton Ski-passin, joka sisältää vakuutuksen.

Karijoen lumihyppyri

Yhteystiedot:
https://sites.google.com/site/karijoentapparary/maekikoulu
www.facebook.com/karijoentappara
www.instagram.com/karijoentappara


Kitee

Kiteellä mäkikoulu toimii Hutsin urheilukeskuksessa, josta löytyy ympärivuotisesta käytöstä viisi erikokoista mäkeä, K7 – K55.

Mäkikouluun voi ilmoittautua mäellä tiistaisin ja torstaisin klo 18, tai vaihtoehtoisesti sähköpostitse tai puhelimella
(kiumaki@netti.fi tai 0405723025).

Mäkikoulua on kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Mäkikoulu alkoi tammikuussa, mutta mukaan pääsee milloin vain! Välineet harrastukseen saa jaoston puolesta.

Harrastuksen kustannukset ovat maltilliset: Ski-passi 27 euroa ja seuran jäsenmaksu n. 20 euroa.

Kotisivut: www.kiteenurheilijat.fi 

Facebook: Kiteen urheilijat mäkijaosto


Kuopio

Kuopion Puijolla on perinteikäs mäkikeskus, josta löytyvät kaupungin siluettiin kuuluvat mäet K120 ja K90 sekä K64. Samassa mäkikeskuksessa on myös pienempiä mäkiä harrastustaan aloitteleville.

Mäkikotkakoulu järjestetään torstaisin klo 17.30 – 18.30 Puijolla. Tarjolla uusi K4-mäki, joka on käytössä ympäri vuoden. Taitojen karttuessa seuraavaksi pienimmät mäet ovat K16 ja K28. Välineet saa kätevästi lainaan seuralta.

Mäkikotkakoulua voi kokeilla kuukauden maksutta, jonka jälkeen loppukauden maksu on 50 euroa. Maksu sisältää Puijon Hiihtoseuran jäsenmaksun. Kokonaisen kauden mäkikoulumaksu on 120 euroa.

Mäkikotkakoulu on suunnattu ensisijaisesti 6-11-vuotiaille tytöille ja pojille, mutta harrastamaan voi tulla kuka tahansa ympäri vuoden. Osallistujat on vakuutettu seuran toimesta.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: 044 982 7178 / maki@puijonhiihtoseura.fi

www.puijonhiihtoseura.fi


Kuusamo

Kuusamon mäkikoulun järjestää Kuusamon Erä-Veikot (KEV).

Meijerinmäellä Konnuntekijäntiellä on kolme erikokoista hyppyrimäkeä: Aloittelijoille tarkoitettu K5 eli Tösä, jossa päästään alkuun ensimmäisillä kerroilla turvallisesti. K10 mäki, jossa voi hypätä noin 10 metrin pituisen hypyn ja K24 eli Meijerinmäki, jossa voi hypätä noin 24-25 metriä turvallisesti.

Kuusamon Rukalta löytyy myös hyppyrimäet K64 ja K120, jotka ovat myös kesäkäytössä.

Yhdyshenkilö: Pirjo Karjalainen (puh. 0400871416).

Harjoitukset sään mukaan.

Lisätietoja: Kuusamon Erä-Veikkojen kotisivut

Facebook: Kuusamon Erä-Veikot


Lahti

Karpalon mäet, Lahti

Lahdessa mäkihypyn voi aloittaa tulemalla harjoituksiin Urheilukeskukseen Karpalon pikkumäille. Kahden viikon kokeilujakso on kaikille maksuton.

Mäet: Lahdesta löytyy seitsemän erikokoista mäkeä: K6, K15, K25 ja K38 sekä HS70, HS100 ja HS130.

Lisäksi Karpaloon rakennetaan lumiolojen salliessa pieni ”lumitösä” ihan ensimmäisiä hyppyjä varten.

Välineet: Lahden Hiihtoseuralta saa lainata kaikkia mäkihyppyvarusteita – puku, kypärä, monot, sukset. Suosittelemme, että lapsella on olemassa omat hiihtosukset, koska teemme harjoituksia myös ”pikkusuksilla”. 

Ohjattuja harjoituksia on 4-5 kertaa viikossa, joista 1-2 oheis- ja hiihtoharjoituksia ja 3 kertaa mäkiharjoituksia. Aloitteleville mäkikotkille riittää hyvin 2-3 harjoitusta viikossa, joista yksi pikkusuksilla temppuilua.

Harjoitusten aikataulut löytyvät http://www.lahdenhiihtoseura.fi/jaostot/makihyppy-yhdistetty/makikoulu/

Välinevuokra ensimmäisen vuoden jälkeen 100€/vuosi.

Tutustumisjakso on kahden viikon ajan ilmainen. Maksut: 1-2 kertaa viikossa harrastavat 25€/kk, yli 3-5 kertaa viikossa 50€/kk. Sisaralennus 20%. Jäsenmaksu 20€. SkiPassi (kilpailulupa), jossa vakuutusturva 27€/vuosi.

Pikkukotkien vastuuvalmentaja on Emmi Varis puh. 044 575 1666,  sähköposti: emmivaris@hotmail.com

www.lhs.fi

http://www.lahdenhiihtoseura.fi/jaostot/makihyppy-yhdistetty/makikoulu/

www.facebook.com/lahdenhiihtoseura

www.instagram.com/lahdenhiihtoseura


Paimio

Meillä Paimiossa on talven aikana muutamia kokeilupäiviä, minkä jälkeen voi liittyä urheilukouluun, jos innostuu.  Urheilukoulussa ekana vuonna maksut ovat hyvin pienet, joten kynnys alkaa harrastaa on pienempi. Samalla maksulla voi myös käydä hiihto- ja yleisurheilukoulussa. Sitten, kun tuntuu, niin voi liittyä Paimion urheilijoihin (kausimaksua juuri mietitään). 

Meillä on Paimiossa alettu tosissaan panostaa junioritoimintaan viime helmikuusta lähtien. Meillä on harjoituksissa aina pari vetäjää. Mukavasti ollaan saatu uusia junnuja mukaan. Helmikuun jälkeen on tullut yhteensä 10 nuorta harrastajaa, jotka käyvät ainakin kerran viikossa mäessä. Näistä puolet on aloittanut kesällä tai nyt syksyllä. Alku on ihan hyvä ja usko siihen, että täällä sadaan homma ihan uusille urille on kova. Apua kuitenkin aina tarvitaan. 

Paimiossa kuitenkin tämä markkina-alue on todella suuri. Harpilla, kun piirtää mäen ympärille esimerkiksi 40 min ajomatkan, niin ympyrän sisältä löytyy sellaisia paikkoja kuten Turku, Kaarina, Salo, Naantali, Piikkiö, Raisio, Pöytyä, Marttila ja Sauvo. Näiden paikkojen väkiluku yhteenlaskettuna on todella suuri.

Valtteri Schleutker / Paimion Urheilijat

Mäkihyppäämisen voi aloittaa tulemalla Paimion Varasvuorelle mäkijaoston harjoituspäivinä. Seuralla on hyppymonoja ja -suksia sekä kypäriä, joita lainataan vasta-alkajille.

Hyppäämisen voi aloittaa myös kesäaikana muovitetusta K2 ja K8 metrin mäestä. Yleensä aloitetaan alamäenlaskulla ja tutustumisella varusteisiin. Pienimmästä mäestä hypätään yleensä 2 – 6 m mittaisia hyppyjä. Taitojen karttuessa on sitten mahdollisuus siirtyä isompiin mäkiin, ensin K15:een ja sitten K29 mäkeen, josta voidaan hypätä 10 – 30 metrin hyppyjä.

Varasvuoren mäkien sijainti: Loppistentie

Loppistentie kartalla, hyppyrit sijaitsevat nuolen jälkeen tulevan mutkan kohdalla

Yhteystietoja: Valtteri Schleutker: Sähköposti: valtteri.sch@gmail.com 
Puh. 040 8653 561

Lisätietoja: Paimion Urheilijoiden kotisivut

Facebook: Paimion Urheilijat Mäkihyppy


Siilinjärvi

Mäkihyppyyn voi tulla tutustumaan milloin vain. Talvisin järjestämme tutustu mäkihyppyyn tapahtuman, jossa kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan mäkihyppyä oikeilla mäkihyppysuksilla turvallisesti lumihyppyristä. Tapahtuman jälkeen alkaa aina uusi mäkikoulu. Mäkikoulu kokoontuu kerran viikossa. Talven jälkeen mäkikoulu jatkuu oheisharjoittelulla ja muovikauden alettua harjoittelulla muovimäessä. Taitojen karttuessa mäkikoululaiset siirtyvät seuraavaan harrastajaryhmään Pikkulentäjiin. 

Niina Meis / SiiPo

Siilinjärvellä on neljä hyppyrimäkeä. K8, K17, K21 ja K42. Pienimmissä mäissä eli K8, K17 ja K21 mäissä on muovit. K42 Mäki on vain talvikäytössä.

Seuralta löytyy mukavasti mäkihyppysuksia ja monoja sekä pukuja ja kypäriä aloittavien käyttöön.

Tällä hetkellä mäkikoulu toimii keskiviikkoisin klo 17.30 – 19.00

Mäkikoulu maksaa talvikaudella 90€ ja lisäksi itse hankittavan Ski Passin (27€). Maksu sisältää laadukkaan ohjauksen (koulutetut ohjaajat), välineet sekä seuran pipon. Kesäkauden maksu kesäkuusta syyskuun loppuun maksaa 50€.

Kaikki mäkihypystä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Niina Meisiin (puh. 050 570 4375) klo 16 jälkeen. Niinan kanssa voi sopia tutustumisajankohdan.

Lisää seuran toiminnasta voi lukea www.siipo.com/maki


Taivalkoski

Taivalkoskella mäkihyppyharrastuksen voi aloittaa esimerkiksi tulemalla kaarihallille saliharjoituksiin keskiviikkoisin klo 17.

Taivalkoskella on kuusi hyppyrimäkeä: HS6, HS12, HS24, HS38, HS52 ja HS80. Näistä HS12 ja HS24 mäet ovat kesäkäytössä myös. Jaostolla on tämän lisäksi myös rullamäki, rullalautoja, hyppypukuja, suksia, monoja ja kypäriä.

Mäkiharjoituksia on tiistaisin, torstaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Tämän lisäksi on keskiviikkoisin saliharjoitus.

Jaoston välineillä voi aloittaa harrastamisen, joten harrastaminen on edullista. Seuran jäsenille ei ole mäkimaksuja.

Yhteydenotot: Mika Määttä (puh. 040 544 3116, sähköposti: mikamaatta1@gmail.com)

Lisätietoja myös https://www.taivalkoskenkuohu.fi/maki/ sekä Facebookissa : Taivalkosken Kuohu


Tampere

Tampereella pyörii jatkuva mäkikoulu ja harrastuksen voi aloittaa tulemalla mukaan harjoituksiin. Olosuhteiden salliessa Tampereella järjestetään myös Lasten Lumipäivä-tapahtuma, jonka kautta voi myös tulla tutustumaan. Mahdollisesti järjestämme myös lajiin tutustumispäivän, mutta sen ajankohta on vielä päättämättä.

Suurin osa toiminnasta tapahtuu hyppyrimäellä, Tampereen Hervannassa. Hyppyrimäelle menee tie, joka lähtee ihan Hepolamminkadun alkupäästä, Shell-huoltamoa vastapäätä.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Taisto Tuominen (sähköposti: taistotuominen@outlook.com / puh. 0401844363)

Hervannassa on kolme muovitettua hyppyrimäkeä: K10, K25 ja HS52. Seuralla on välineitä, joiden avulla pääsee alkuun helposti ja edullisesti. Tarvittaessa välinevarastoa myös täydennetään.

Harjoituksia pidetään hyppyrimäellä sekä kesällä että talvella  pääsääntöisesti tiistaisin klo 18:00 – 20:00 ja lauantaisin klo 10:00 – 12:00. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa tilanne etukäteen.

Harrastusmaksu on 100 euroa / kausi (1.6.2020 – 31.5.2021) ja sillä saa osallistua toimintaan ja lainata välineitä. Lisäksi tarvitaan Hiihtoliiton SkiPassi tai lisenssi iän mukaan. Muutaman kokeilukerran voi käydä ilmaiseksi, jos ei ole heti varma pitääkö harrastuksesta.

Lasten Lumipäivä 4.-5.2.2021 Kaupin Urheilupuistossa

Lisätietoja: www.tampereenpyrinto.fi/makihyppy

Facebook: Tampereen Pyrintö – Ski Jumping Team


Puuttuuko oma seurasi tai paikkakuntasi?

Haluatko ilmoittaa oman seurasi tai paikkakuntasi mäkihyppytoiminnasta? Voit ilmoittaa tietoja alla olevan lomakkeen tai sähköpostin onkonalka.makihyppy@gmail.com kautta.

Voit ilmoittaessasi vastata vaikka näihin kysymyksiin:

1) Miten mäkihypyn voi seurassasi/paikkakunnallasi aloittaa?
2) Yhteystiedot yhteydenottoja varten.
3) Minkälaiset puitteet seurallasi on harrastukseen (mäet/välineet)?
4) Tietoja ohjatuista harjoituksista (milloin ja kuinka usein harjoituksia on tai milloin mäkikoulu alkaa?)
5) Mitä harrastaminen seurassasi maksaa ensimmäisellä kaudella ja sen jälkeen?
6) Ajantasaiset linkit nettisivuille ja somekanaviin.

Voit myös lähettää sähköpostitse kuvan esimerkiksi paikkakuntasi mäkikeskuksesta tätä sivua varten. Tällöin annat kuvallesi myös julkaisuoikeuden.

Yksi kommentti artikkeliin ”SUOMEN MÄKIKOULUT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s